Hva er et sprinkleranlegg?

Vurderer du å installere sprinkleranlegg, men er usikker på hvordan det fungerer? Eller er du kanskje ikke helt sikker på hva slags type anlegg du burde velge? Da anbefaler vi deg å lese videre.

Sprinkleranlegg enkelt forklart

Helt enkelt forklart er et sprinkleranlegg er et rørsystem som fører vann helt fram til noe som kalles sprinklerhoder. Dette er dyser med termisk følsom åpnemekanisme som er strategisk plassert rundt om i ulike rom i et bygg. Når dysene utløses, åpner sprinklerventilen seg og vann eller frostvæske vil sprute ut over området.  Et vanlig sprinklerhode dekker et område på rundt 3 × 3 m gulvflate og hensikten med et anlegg er å sikre at branner slokkes eller kontrolleres. Ved bruk av et slik anlegg kan man hindre at liv går tapt og unngå store materielle skader.

Ulike typer sprinkleranlegg

Det finnes ulike typer anlegg å velge mellom:

  • Våtanlegg: Våtanlegg er anlegg hvor rørsystemet står fylt med vann under trykk. Disse vil være montert i taket og avhengig av type glassampull vil sprinklene utløses fra ca. 57 til 144 grader celsius.
  • Tørranlegg: Ved bruk av tørranlegg vil rørene først fylles med vann når sprinklene utløses. Denne formen for sprinkleranlegg er mest vanlig når det er fare for frost. Noen eksempler på bruksområder er loft, kjølerom og parkeringsanlegg.
  • Glykoanlegg: Denne typen sprinkleranlegg er svært likt et våtanlegg, men er fylt med frostvæske framfor vann. Det beskytter dermed også mot frostskader, og benyttes ofte i tilfeller hvor det kun trengs et fåtall sprinklerhoder for å dekke et begrenset område.
  • Fasadesprinkleranlegg: Denne typen sprinkleranlegg har som hovedoppgave å blant annet hindre spredning av brann fra nærliggende bygninger.

I tillegg finnes det også punktsprinkler, preaction-anlegg, vanntåkeanlegg, delugeanlegg og alternerende sprinkleranlegg. Det er primært våtanlegg og tørranlegg som er mest utbredt.

Hvilket sprinkleranlegg bør du velge?

Det er mange hensyn å ta. Hva er farenivået for brann i bygget/rommene hvor anlegget skal installeres? Hvor varmt vil det vanligvis være i området? Hvor stort er lokalet og hva benyttes det til? For å vite hva slags sprinkleranlegg som er best egnet for ditt bygg, er det lurt å ta en prat med oss i Sprinklerteknikk AS. Vi er en mesterbedrift med sentral godkjenning. Det innebærer at vi virkelig kan sprinkleranlegg. I tillegg er vi FG-godkjent og kan bistå med alt fra prosjektering til installasjon, vedlikehold og kontroll.

Sprinkleranlegg

Kontakt oss allerede i dag

Du kan enkelt nå oss ved å sende en e-post til post@sprinklerteknikk.no eller ved å ringe telefonnummer 23 17 22 70. Alternativt kan du komme innom en tur i Brobekkveien 80, bygg 5 i Oslo. Sammen skal vi finne den beste løsningen, og vi ser fram til å høre fra deg!

kontakt oss

Lukk

Kontakt oss

Man-fre: 08-16
Lør-søn: stengt

Geir Berntsen
epost: gb@sprinklerteknikk.no
tel: +47 928 83 883

Torbjørn Berntsen
epost: tb@sprinklerteknikk.no
tel: +47 928 83 818

Sondre Stangeby
epost: sondre@sprinklerteknikk.no
tel: +47 918 16 802

Jørgen Sand
epost: js@sprinklerteknikk.no
tel: +47 920 26 037

Knut Kolbeinsen
epost: kk@sprinklerteknikk.no
tel: +47 932 19 010

Mette Eid
epost: me@sprinklerteknikk.no
tel: +47 404 50 947